Kennis is macht? Dacht het niet...!

Ooit coachte ik een ambitieuze jonge jongen. Hij zal toen ongeveer 25 geweest zijn en werkte als business analist bij een hele grote multinational. Hij wilde gecoacht worden op het thema 'Zelfreflectie'. In het telefonische kennismakingsgesprek zei hij: "Ik heb al veel zelfkennis. Want ik lees veel boeken". "Dan zou ik daar maar eens snel mee stoppen" flapte er bij mij uit. Wat maakte dat hij emotioneel reageerde en stamelde: 'Eeeeh... Ja maar.... Kennis is toch macht?!'.

Lees jij ook veel (management)boeken? Ik wel. Sterker nog, ik heb er zelf een geschreven. Maar toen ik de zoveelste kocht en bij mezelf dacht: 'Wat gaat dit boek me eigenlijk brengen?' was het tijd om even afstand te nemen. Ik lees namelijk best veel (management)boeken, literatuur en achtergrondartikelen. Vaak krijg ik ook veel aangereikt of aanbevolen. Maar eerlijk gezegd lees ik vaak iets dat ik al eerder gelezen heb maar in andere bewoordingen of leuker verpakt weergegeven wordt. "We staan allemaal op de schouders van giganten" zei mijn leermeester Gyuri (George) Vergouw al ooit eens tegen me. En, nog eerlijker, ook mijn boek staat vol met tips en theorieën die ik opgedaan heb van anderen.

Vorige week mocht ik een presentatie houden in Cool kunst en cultuur voor het Huis van het Werk. Het onderwerp was (High) Performance Culture, een onderwerp waar ik me de laatste tijd erg in verdiept heb. Sterker nog, ik heb er zelfs een Teamscan voor ontwikkeld dat dit kan meten, ook binnen jouw team. Maar nu dwaal ik af...

Ik presenteerde een lijst met boeken en filmpjes die ik gelezen en bekeken heb en vroeg de zaal welke boeken er bekend voor kwamen. Uiteraard scoorde de klassiekertjes als Stephen Covey's zeven eigenschappen hoog. Helaas de (in mijn ogen verplichte) boeken van Patrick Vermeeren en Richard Engelfriet deden geen licht branden, hoewel de zaal vol zat met HR Professionals. Kennelijk is 'tegengas' en een kritische blik op het HR vak geen gemeengoed. Maar, ik dwaal opnieuw af.

Wanneer is kennis nu macht? Als je er wat mee doet! (In mijn hoofd hoor ik nu mijn puberdochter met rollende ogen het woord 'duh' zeggen). Dus kennis 'an sich' is (nog) geen macht, maar wordt het pas als je het toepast. Kortom: toegepaste kennis is macht.

Een paar tips die mij echt veel gebracht hebben:

Maak een lijst van zaken waar je nu echt mee worstelt en antwoorden / tips op wilt hebben. Ga vervolgens gericht op zoek. Vraag het je netwerk.

Denk bij elk boek dat je leest van te voren: 'Aan het einde van dit boek heb ik antwoord op de vraag.... '

Als je een boek aanbevolen krijgt, stel dan de vraag: 'Wat heb je concreet aan dit boek gehad en in welke mate beïnvloedt dit je nu tot op de dag van vandaag?'

Geef de schrijver feedback over het boek. Auteurs zijn net mensen en houden van complimenten. En ook al doet kritiek pijn, het helpt ze bij een volgende druk. Echt!

Terug naar de ambitieuze jongen. Door hem deze vragen te stellen en hem vervolgens een aantal boeken opnieuw te laten lezen was hij al geholpen. Vaak waren zelfs enkele hoofdstukken al voldoende. Zo simpel kan het soms zijn.

Welk boek heeft jou erg geïnspireerd? En hoe / waarom?

Michaël van Leijen